Tomáš Libertíny Bees and Blues
Tomáš Libertíny – Bees and Blues

Onze jonge galerie debuteert dit jaar tijdens Rotterdam Art Week met een beeldend kunstenaar van naam. Tomáš Libertíny (1979, Slowakije) geniet bekendheid met zijn ‘bijenwerken.’ Die komen tot stand doordat de kunstenaar bijenvolken uitnodigt om op zijn constructie een korf te bouwen. Dat mondt doorgaans uit in een bijzondere gestileerde vorm. Monumentale exemplaren zijn in het bezit van onder andere Boymans van Beuningen, Louvre Museum in Parijs en in New York MoMAen Museum of Arts and Design.

Van 1 tot en met 4 februari kun je de resultaten van de samenwerking tussen kunstenaar en bijen vinden op Nederlands beste kunstbeurs in de Van Nelle Fabriek. In booth 33 presenteren Lakeside Capital Partners, Annemarie Fine Art en Stichting galerie Weisbard bestaande en nieuwe hoogtepunten uit Libertíny’s oeuvre onder de titel Artistic Matter.

Over het hoe en waarom van zijn sculpturen van bijenwas spreekt Tomáš op dinsdagavond 30 januari in Weisbard. In een filosofisch betoog raakt hij aan de geschiedenis, de oerkracht van de natuur en de vindingrijkheid van de mens. Deze avontuurlijke lezing met aansluitend een interview van oud-directeur van Boymans Sjarel Ex met Libertíny is meteen de officiële opening van Bees and Blues, een soloshow in onze galerie in de Karl Weisbardstraat 175. Die expositie is tot en met zaterdag 17 februari te bezoeken. Voor de opening/lezing op dinsdag 30 januari is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar. Let wel: er móet worden gereserveerd.

Artistic Matter bij ‘Van Nelle’ is deels gelinkt aan Libertíny’s soloshow Bees and Blues. In galerie Weisbard zullen ook werken op canvas en op papier te zien zijn, een selectie van andere dan ‘bijenwerken’ met veel BiC-blauw. De Bluescapes is een doorlopende serie sinds Libertíny in 2006 zijn hart verpandde aan die typische balpenkleur. Dat unieke blauw heeft voor de kunstenaar een symbolische én een letterlijke betekenis.

 

 

Expositie: Tomáš Libertíny – ‘Bees and Blues’ (werken op papier en canvas)

Waar: galerie Weisbard

Geopend: 31 januari t/m 17 februari, vrijdag t/m zondag van 12.30 tot 17.30 uur. Tijdens Art Rotterdam ook op woensdag en donderdag open

Opening: 30 januari om 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Reserveren noodzakelijk!

 

Expositie: Tomáš Libertíny – ‘Artistic Matter’

Waar: Rotterdam Art Week, Van Nelle Fabriek, booth 33

Geopend: 1 t/m 4 februari, van 11.00 tot 19.00 uur