De Gedroomde Vriend

Galerie Weisbard gaat dit voorjaar een unieke samenwerking aan met het Chabot Museum en Anne Mieke Backer: van 16 maart tot 2 juni zal in het Chabotmuseum “De Gedroomde Vriend” te zien zijn. Een bijzondere tentoonstelling over Von Tuzzi (fantasie) die zich afspeelt tegen het decor van de Maasbruggen in Rotterdam. Als bewoner van de brugwachterstoren in de Wijnhaven was hij dagelijks alleen zichtbaar voor treinpassagiers die hem slechts zeven seconden konden zien. Dat was te kort om precies te weten wat ze hadden gezien. Aangevuld met hun eigen voorstellingsvermogen ontstond het beeld van een kluizenaar in een stadse folly die het surreële leven prikkelde in de pragmatisch opererende stad.

Fotograaf en schrijver Pieter van Oudheusden (1957-2013) legde in honderden polaroids de verschijning en verdwijning van deze raadselachtige bewoner van de Wijnhaventoren vast. Auteur en beeldend kunstenaar Anne Mieke Backer bewerkte en vergrootte deze polaroids op dusdanig sublieme technische wijze dat ze nu voor het eerst zichtbaar zijn voor het grote publiek. Er horen twee prachtige uitgaven bij: fotoboek The Imaginary Friend (de HEF Publishers) en het essay De Gedroomde Vriend (uitgave Stichting Historische Publicaties Roterodamum, onder redactie van Nelleke Noordervliet).

 

Parallel aan de expo in het Chabot Museum is in Weisbard de verkooptentoonstelling van de foto’s. Daarnaast en gelijktijdig zullen in de galerie andere exposities zijn.

Klik hier voor het persbericht

 

De Gedroomde Vriend in het nieuws:

Volkskrant – Anne Mieke Backer verzon een vriend

Financieel Dagblad – Uit de verbeelding ontsnapt

Rijnmond – De verschijning en verdwijning van de mysterieuze zuiplap in de Wijnhaventoren

De Havenloods – Legendarische Baron Von Tuzzi komt terug naar Rotterdam

 

 

De Gedroomde Vriend

Een eigen Von Tuzzi aan de muur?

Een selectie werken is in beperkte en gesigneerde oplage te koop.
Bekijk de werken online of kom langs in de galerie.