Bij Weisbard zijn we apetrots dat van 14 oktober tot en met 4 november werken te zien zijn van Willem van Genk (1927-2005). Hij wordt beschouwd als de beste outsiderkunstenaar van Nederland. Zijn genialiteit en gekte raakten aan die van Vincent van Gogh. Ik ben al lang een bewonderaar van Van Genk.

https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/518092

Willem van Genk is cultuurhistorisch een vrij ingewikkeld fenomeen. We zullen het in de weken dat zijn werk in de galerie hangt proberen uit te leggen. In het voorbijgaan of tijdens artist talks.

Het Rijksmuseum en het Stedelijk Amsterdam bezitten werk van hem – en toch is Van Genk, oppervlakkig gezien, een van de best bewaarde kunstgeheimen in dit land. Zeker, drie jaar geleden kreeg hij in de hoofdstad – in het Outsider Museum in de Hermitage – een solovoorstelling (WOEST) van allure. Het was mij vergund een audiotour in te spreken op de plek waar al zijn topstukken waren bijeengebracht, grotendeels uitgeleend door (veelal buitenlandse) musea. Het blijft bizar dat er in Nederland kunstpausen zijn die Willem van Genk niet kennen, terwijl creatieve geesten als onder anderen de Vlaamse modeontwerper Walter van Beirendonck (die de expositie in de Hermitage vormgaf) en acteur/verzamelaar Dick van den Toorn alles tot in detail van hem weten.

Interesse gewekt? Lees dan hier een interview met Nico van der Endt over zijn samenwerking en geschiedenis met Willem van Genk, gemaakt door kunstbroeder Oscar van Gelderen, dat verscheen ter ere van de expositie WOEST. https://www.borst-vangelderen.nl/post/WOEST–een-interview-met-galeriehouder-Nico-van-der-Endt-ontdekker-van-Willem-van-Genk-N206.html

Weisbard toont vier werken van Van Genk. Twee monumentale werken die alleen te koop zijn voor een museum. Twee Rotterdamse onderwerpen (het Stadhuis/Coolsingel en de Laurenskerk) zijn nooit in het openbaar getoond en, helaas (de verzamelaar is er verliefd op), ze zijn niet te koop. In de wetenschap dat er van Willem van Genk zelden of nooit iets op de markt komt, is het bijzonder te weten dat er in de galerie gecertificeerde kleine steendrukken van zijn hand te koop zullen zijn.

Bij de tentoonstelling is verder onder anderen werk te zien én te koop van Sam den Otter (UNIT Academie Nijmegen) en Lionel Plak (autodidact).

Galerie Weisbard is Van Genks ontdekker/galeriehouder Nico van der Endt en verzamelaar Jan Vellekoop dankbaar voor de samenwerking.

Hugo Borst