Jan Henderik Fotografie – Originals
De serene rust in galerie Weisbard is schijn. We zijn achter de schermen al weken druk met expositie 5. En eigenlijk is de voorbereiding zelfs al twee jaar gaande. In het middelpunt komt te staan fotograaf Jan Henderik (1935-2018). Bij leven minder bekend dan hij had horen te zijn. Vinden niet alleen wij bij Weisbard, maar bijvoorbeeld ook fotograaf Vincent Mentzel is die mening toegedaan. Hij heeft de aimabele Jan goed gekend en als aanstormende fotograaf bewonderd. Dankzij Vincent Mentzel liggen de vele negatieven en dia’s nu veilig opgeborgen in het Stadsarchief. Maar de beelden verdwenen daarmee niet in een doos. Integendeel, ze gaan volop getoond worden.
We durven te spreken van een herontdekking. De liefhebber en de verzamelaar kan een bonte stoet aan vintage foto’s (de meeste door de fotograaf ooit zelf afgedrukt) bekijken vanaf woensdag 8 februari. Jan Henderik was erg veelzijdig en breed geïnteresseerd. Er is stevige zwartwit fotografie uit de jaren zestig en zeventig, maar je komt ook adembenemende kleurenopnamen uit Marokko en Tunesië van meer dan een halve eeuw geleden tegen. En er waren die gewaagde, humoristische studiofoto’s. De meeste gemaakt bij Lintas, het memorabele reclamebureau van Unilever waar ooit ene Cornelis Bastiaan Vaandrager bijbeunde. Ook cultdichter Frans Vogel komt voorbij, vermomd als Godfather Don Corleone zelf. Te bewonderen straks in Weisbard.
Ontroerend is de lofzang aan zijn muze. Leni is een beauty en Jans vrouw. Zij komt regelmatig voorbij. In malle poses, aan zee, aangespoeld in plastic bijvoorbeeld, maar ook als liefhebbende moeder.
Jan Henderik kon zo goed kijken. Zijn werk grijpt je decennia later bij de strot (of werkt op je lachspieren). Portretten, klassieke straatfotografie, panorama’s, reisdocumentaires, sommige gemaakt voor het legendarische tijdschrift Avenue. Modefotografie wisselde hij moeiteloos af met geëngageerd werk. Aan de galerie de eer om Jan Henderiks oeuvre de wereld in te katapulteren.
Door een prachtig vormgegeven fotoboek dat met de hulp van Stichting Droom en Daad verschijnt bij Hannibal Books zal de fotograaf uit de vergetelheid worden gehaald. Samen met een groepje bevlogen mensen zijn we met de stofkam door Jans archief gegaan. Dat was opwindend werk. We zullen het gejubel missen bij de vondst van weer een geweldige vintage afdruk of een verloren gewaand negatief. Maar we gaan er vanuit dat de bezoeker tot en met 26 maart die opgewonden of bewonderende geluiden gaat produceren.
De (verkoop)expositie duurt van 8 februari tot en met 26 maart en bestaat uit originele drukken die afkomstig zijn uit het familiebezit.